Sida 1 av 1

Ska du flyga? Tänk på det här!

InläggPostat: tis 11 aug 2015, 22:25
av Johan J
En liten påminnelse om några saker gällande säkerhet och flygsäkerhet.

Det finns en utmärkt tavla med några enkla regler på väggen till vår klubbstuga.
Några saker kan vara värda att påminna om.

Flyg inte över segelflygarnas område! Se den bifogade bilden med röda streck som avgränsar vårt flygområde. Här kommer vår i övrigt utmärkta tavla till korta, vi behöver uppdatera flygförbudsområdet på den.
Se den första bilden med röda streck för en avgränsning.
Häromdagen fick jag förklarat för mig att man måste flyga på nedsidan av vårt fält när solen står fel.
Så är det inte.

Kan man inte flyga på rätt ställe för att solen står fel får man låta bli.

Segelflygklubben arbetar också på en breddning av sitt fält i änden mot Sävelund. Se den andra bilden. Även om vi nog inte flyger så mycket just där får vi vara uppmärksamma och se vad som händer.

När man startar och provkör sin motor, rikta alltid modellen ut mot fältet, inte mot åskådare eller andra. En propeller kan lossa och ställa till skada.
När man startat sin motor och ska lyfta, använd hela fältet! Påfallande många taxar ut lite snett och drar på direkt. Genast har man tappat en hel del marginal om något går snett.
Inte heller ska man starta i riktning mot segelflygarnas område. Ställ upp maskinen i banans riktning, eller varför inte snett bort från dem? På diagonalen vinner man både lite längd och vingelmån vid lättning.

När man väl är i luften, tänk på att stå på samma ställe om man är flera som flyger, så man kan prata med varandra och ha koll.

Slutligen, var inte rädda att påminna varandra. Det är lätt hänt att komma lite fel eller missa något, ibland kanske man inte ens märker det om man är inne i sin flygning.

Bild

Bild