Sida 1 av 1

Re: Fråga ang OS motor

InläggPostat: lör 10 aug 2013, 21:37
av Staffan B
Väl bekomme Max. Vad menar du med snett motorfäste ? Många maskiner skall ha motorn riktat lite snett. Gradtal kan vara olika beroende på typ av maskin. 1,5 -2 grader nedåtriktad samt liknande högerriktat sett bakifrån brukar vara normalt, går inte säja säkert. Brukar visa sig vid flygning hur planet beter sig. Kom inte den maskinen från Emil ? Fråga honom i så fall. Ha det !

Re: Fråga ang OS motor

InläggPostat: lör 10 aug 2013, 17:18
av max
Tack, det förklarade det mesta! :)
Har nu upptäckt att motorfästet är snett så ska köpa brickor imorgon och lägga emellan...
Men tack i alla fall för dom snabba svaren och kommer bli så ***** kul att flyga planet! :D
Måste tillbaka till arbetsbänken nu ;) :ugeek:
/Max

Re: Fråga ang OS motor

InläggPostat: lör 10 aug 2013, 13:17
av Staffan B
Hej Max ! Knarret som uppstår beror på att servona inte nollställer riktigt. Dels får det inte vara någon onormal tröghet i linkaget ut till roder. Nolläget på ett servo är väldigt smalt. Är också olika på servofabrikat, billigare och svagare servon har större problem med detta. Digitala servon är ju de bästa men de kostar också. Angående trådeen till trottel så behövs det inte så tjock tråd men staga gärna upp den så den inte böjer sig så lätt.
Motorer som sagt, det flesta motorer vare sig glid eller kullagrat har alltid ett litet axialglapp, det har att göra med värmeutvidgning att göra. Skulle det vara helt stumt så får jag sälja mer lager. :D
Därimot får det inte vara glapp radiellt, = sliter onödig på både motorhus och vevaxel. Ha det !!

Re: Fråga ang OS motor

InläggPostat: lör 10 aug 2013, 11:59
av max
Ok tack!
Ska antagligen montera motorn idag så får väl hoppas att allt går som det ska... :D
Ha de bra så lägger jag ut en bild när planet är klart!
/Max

Tillägger: Till motorservot, räcker det med en pianotråd som är 1mm tjock, ska nog egentligen vara 2 eller 3mm.

Re: Fråga ang OS motor

InläggPostat: lör 10 aug 2013, 08:30
av Emil
Det viktiga är att servona inte knarrar i neutralläge. När de knarrar drar de ström. Om de knarrar när de används är det normalt. Självklart finns det olika typer av knarr, men om alla servon låter lika när de används är det nog som det skall.

Re: Fråga ang OS motor

InläggPostat: lör 10 aug 2013, 00:42
av max
Ok, tack! :)
Men en annan fråga, håller på och fixar ihop calmaton också ( tack än en gång Emil ) och undrar om det är normalt att servona konstant "knarrar" när man använder dom?
Dom knarrar konstant förutom om man har dom helt neutralt.
PS: Dom knarrade inte innan jag monterade in dom i planet.
/max ;)

Re: Fråga ang OS motor

InläggPostat: fre 09 aug 2013, 21:42
av Linkan
max skrev:Hej! Har en fråga som antagligen är enkel om man kan någonting om förbränningsmotorer, kan man fortfarande använda en motor ( 2-takt ) om det glappar i "vevaxeln" eller vad den nu heter?

bildexempel: ( det är den svart/silvriga delen som dom kallar för prop shaft )

/Max ;)


Inte helt enkelt att svara på. På bilden är det en kullagrad motor och det finns ju även glidlagrade motorer. Det är nog inte helt ovanligt att man kan känna ett axiellt glapp (i propellerns dragriktning) i både kul- och -glidlagrade motorer. Om vevaxeln (ja, helt riktigt, den heter så) glappar uppåt-nedåt, höger-vänster, så är det nog en väldigt sliten motor. Men som vanligt (i alla fall enligt min mening....), går motorn bra och inte låter konstigt så är det bara att köra. Staffan kanske har något att tillägga, det han inte vet om lager är inte värt att veta :D .

Fråga ang OS motor

InläggPostat: fre 09 aug 2013, 16:22
av max
Hej! Har en fråga som antagligen är enkel om man kan någonting om förbränningsmotorer, kan man fortfarande använda en motor ( 2-takt ) om det glappar i "vevaxeln" eller vad den nu heter?

bildexempel: ( det är den svart/silvriga delen som dom kallar för prop shaft )

/Max ;)