Sida 1 av 1

Re: The World models Spot on 50

InläggPostat: sön 12 apr 2015, 22:35
av Emil
Jag håller inte din takt Staffan, men jag kämpar på :D

Kärran är nästan klar! Lite småpyssel var som att byta stötstångsrören på motorn, men det är svårt att göra innan de har kommit. Lång leveranstid på dylika tingestar. nu har jag väntat i 7 veckor, men snart så kommer de nog. Lite bilder på det senaste:
Tanken på plats:
Bild
Hade en tankventil som var lite sliten. Hade som tur var också en renoveringssats liggande, så nu är den som ny. Lite trixigt att hitta en bra placering på tankventilen, men tillslut fick jag till det.
Bild
Bild
Sedan var det dags för lämpliga hål i motorkåpan. Mättes ut på sedvanligt maner. En ny APC 13x7 hoppas jag blir lagom till en OS-81 Alpha.
Bild
Bild
Bild
Bild
Sedan var det dags för lite kopplande. Tänkte prova att använda en LIFE-acc. Var tvungen att även koppla in en BEC, eftersom servona bara klarar 4.8 volt. Hittade en acc-varnare hos MBS som nästan är tänkt att använda som jag gör. Efter lite lödande och kopplande, så fungerade det. Satte accvarnaren under canopyn. Jag hoppas att det syns även i solljus, annars får jag hitta på något annat.
Bild
Bild
Bild
Efter det kom första invägningen. Det märktes att motorn är lite tyngre än rekommenderat. Acken hamnade ganska långt bak. Efter lite funderade hittade jag lite luft i bak-kroppen och fick en ide hur det hela kunde lösas. Efter att ha bytt sporrhjulet till ett tyngre hamnade tyngdpunkten på 117 mm från framkant, vilket är enligt manualen. Skönt att slippa kasta in bly i kärran.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Några bilder på det färdiga resultatet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Re: The World models Spot on 50

InläggPostat: tor 09 apr 2015, 22:59
av Staffan B
Hej Emil. Du jobbar på redigt ser jag. Vad går du på? Nitro eller? Trevligt inslag i vart fall, där saknas inget :D
Det där med sten ja, frugan har lite ideer här också, 3 pallar marksten ska hämtas och läggas, virket på trappan ska bytas ut och jag skulle gärna vilja bygga ett altantak men vi får se vad gubben orkar med. Måste ju roa mig också :?

Re: The World models Spot on 50

InläggPostat: tor 09 apr 2015, 21:14
av Emil
Ja, då har jag kommit en bit på Mr Spot On. Det är en trevlig modell att montera. Allt är rakt och passar ihop hyggligt. Inga större konstigheter. En nyhet var att servoluckorna i vingen var i plast, så de sedvanliga klossarna av trä behövde inte limmas fast. Det vara bara att skruva fast, klämma dit en förlängningskabel och peta dit lite krympslang så det inte kan glida isär.
Bild
Bild
Sedan limmades det CA-gångjärn. Som vanligt borrandes 1 mm hål i gångjärnsskåran och en nål i mitten på gångjärnet för att säkerställa att de hamnar där det är tänkt. Sedan brukar jag alltid sätta en klädnypa så att CA-limmet härdar med gångjärnet rakt. Som de gamla grekerna brukar säga - Det motverkar knarr i servots neutralläge. Till sist limmas vingen ihop.
Bild
Bild
Eftersom jag har fått dille på glappfria länkage valde jag att göra egna. Jag har ett otroligt gulligt lite M2 gängsnitt som fick bekänna färg. Det fick faktiskt mina fingrar också göra eftersom jag inte hade något så litet svängjärn. Som tur var gick allt vägen och gängorna hamnade på rätt ställe.
Bild
Bild
Bild
Sedan limmades stabbe och fena med en rackarna massa mätande. Det är en smula pyssligt när man vill vara noga. Nu sitter det i alla fall men en millimeters noggrannhet. Jag brukar passa in det utan lim först, sedan trycker jag dit två nålar som gör att man nästan hittar rätt igen. Dubbel uppsättning med vinkelhakar är inte heller fel.
Bild
Bild
Jag bytte också ut medföljande länkage för höjd och sida. Det som fanns med hade säkert fungerat, men det känns bättre så här.
Bild
Bild
Sedan monterades det landningställ. Ville inte ha det medföljande skumgummihjulen De byttes mot samma storlek fast bättre som jag hittade i mitt lilla förråd. De nya hade 3 mm hjulaxel, medans de medföljande hade 4 mm. Lätt löst med ett litet kapat aluminiumrör. Dylika rör skärs lätta av med en kniv.
Bild
Motormonteringen har jag påbörjat med att måla brandväggen med lamineringsepoxy och fixa fast motorfästet. Tänkte först använda mitt snyggfäste från OS, men det fick inte plats. Har också börjat att karva en smula i motorkåpan, men har lite kvar.
Bild
Bild
Bild
Sedan fanns det mycket annat som skulle göra vid påsk. Viktigt att man har många fjädrar i riset till exempel :shock: .
Bild
Hojen och dottern måste luftas och då kan man göra två flugor på smällen :D (eller vad det nu heter).
Bild
Sten skall också samlas ihop på kärror och fraktas hem till huset där de skall läggas på en slänt eller två.
Bild
Som sagt, brist på saker att göra finns det sällan. Bara att lägga upp alla dessa bilder tog en stund :? .
På återseende...

Re: The World models Spot on 50

InläggPostat: tor 02 apr 2015, 21:51
av Lars
Staffan B skrev:Lasse Bengtsson flög väl mycket F3A på fältet på 80-talet har jag för mig :roll:


Då gick vi andra i blöja, så det räknas inte Staffan! :geek:

Re: The World models Spot on 50

InläggPostat: tis 31 mar 2015, 21:33
av Staffan B
Linkan skrev:Jag har inte heller känt på någon F3A kärra. Smidig storlek på denna, de brukar väl vara 2x2 meter annars. Vem vet, detta kan vara den allra första på fältet!?!

Lasse Bengtsson flög väl mycket F3A på fältet på 80-talet har jag för mig :roll:

Re: The World models Spot on 50

InläggPostat: tis 31 mar 2015, 18:50
av Emil
Men inte den sista får vi hoppas. När man tänker efter borde det kanske vara lag på att alla måste ha minst en F3A. :?

Re: The World models Spot on 50

InläggPostat: tis 31 mar 2015, 15:56
av Linkan
Jag har inte heller känt på någon F3A kärra. Smidig storlek på denna, de brukar väl vara 2x2 meter annars. Vem vet, detta kan vara den allra första på fältet!?!

Re: The World models Spot on 50

InläggPostat: tis 31 mar 2015, 06:37
av Emil
Japp! Dessutom har jag hittat en oanvänd yta på väggen där det går att hänga ett extra plan:D

Re: The World models Spot on 50

InläggPostat: mån 30 mar 2015, 07:33
av Staffan B
Emil skrev:Då åkte äntligen den bruna lådan ner från hyllan och upp på byggbordet. En Spot On 50 F3A. Jag har varit sugen på att prova att flyga en F3A, så jag tänkte börja med en liten rackare. Jag hade servon kvar i förrådet som kanske är en smula overkill, men hellre det än tvärt om. En OS-81 Alpha kom jag över på blocket för en tid sedan. Den hade varit om en marksyning, så jag har beställt nya stötstänger och skydd till dem. De bör komma på posten om en vecka eller två. Jag hoppas att motorn och kärran blir en bra kombo. Här kommer ett par bilder från locklyftet.
Bild
Bild
Bild

På återseende...


Så jag tänkte börja med ...... Skönt !! Trodde du skulle lägga av. Nu får du ju plats med en till :lol: :lol:

The World models Spot on 50

InläggPostat: sön 29 mar 2015, 21:58
av Emil
Då åkte äntligen den bruna lådan ner från hyllan och upp på byggbordet. En Spot On 50 F3A. Jag har varit sugen på att prova att flyga en F3A, så jag tänkte börja med en liten rackare. Jag hade servon kvar i förrådet som kanske är en smula overkill, men hellre det än tvärt om. En OS-81 Alpha kom jag över på blocket för en tid sedan. Den hade varit om en marksyning, så jag har beställt nya stötstänger och skydd till dem. De bör komma på posten om en vecka eller två. Jag hoppas att motorn och kärran blir en bra kombo. Här kommer ett par bilder från locklyftet.
Bild
Bild
Bild

På återseende...