Alingsås Modellflygklubb

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Vår första skolflygning inomhus

När jag först presenterade min idè att flyga skolflyg inomhus med dubbelkommando för Daniel Söder  på  RC Flight, blev han lite betänksam. Daniel har lång erfarenhet av 3 D inomhusflyg och att skolflyga inomhus hade han aldrig hört att någon gjort förut Men Daniel tyckte idén lät intressant så han kunde tänka sig att komma bara han fick ledigt från firman.  Det måste till en väldigt lättflugen och framför allt en långsamtflygande modell för att man ska kunna hänga med i svängarna.  En 3 D akrobat med skevroder och stora roderytor flyger ju inte av sig själv precis och kräver ett aktivt flygande eftersom utrymmet i sporthallarna begränsat. Min nästa fråga var, har du någon lämplig nybörjarmodell i sortimentet? Någon lämplig modell för nybörjare kunde Daniel på rak arm inte komma på, man får nog knåpa ihop något själv i så fall.

 


Det var trevligt att Daniel ville medverka och för att få lite kontinuitet i flygningen behöver vi ytterligare några vana flygare.  Efter ett tips av Magnus på MBS modeller tog jag kontakt med Jack Björnberg Krantz som tävlingsflyger till musik, han tackade ja. Och Från Gråbo MFK kommer Martin och Tobias som också tyckte att det skulle vara trevligt att komma till Alingsås och flyga.
Nu gäller det bara att hitta någon lämplig modell, jag kollade runt hos olika modellflygfirmor, men det visade sig snart att det inte fanns så mycket att välja på när det gäller nybörjarplan för inomhusbruk.  När jag bläddrade ytterligare en gång till i en engelsk modellflygtidning som jag tidigare lånat av min flygarkompis Kjell, fanns där till min stora glädje en som jag tyckte lämplig modell med ritning och byggbeskrivning .
Modellen heter INTRO VERT vilket låter lite inåtvänt men den såg fin ut och liknade ett klassiskt flygplan. Den har tre olika vingar att välja på, en högvingad utan skevroder för nybörjaren och en midvingad med skevroder för utomhusbruk, samt ytterligare en skevroderförsedd vinge för inomhusbruk. Detta var ju precis vad jag var ute efter!

 

Tiden går och det är bara en vecka kvar till höstlovet börjar och våran flygning ska vara den 3 november så det vill till att lägga på ett kol.  Kjell och jag åkte upp till Skövde för att inhandla lämpliga grejor till bygget, motor, fartkontroll, batterier, servon, depron, kolfiber mm.
Daniel tyckte nog att spännvidden 530 mm var något för liten för att den skulle flyga sakta nog. Då får vi väl göra den större då tänkte jag. Väl hemma igen jag lämnade in ritningen till ett företag som heter Ljuskopia och de skalade upp ritningen 50 %, så nu ökade spännvidden till ca. 800 mm  och det kändes rätt lagom.
Nu var det bara att göra mallar och skära ut detaljerna i depron materialet och limma ihop det hela. Jag tillverkade två olika varianter en högvingad och en midvingad med större vingyta som egentligen skulle ha skevroder men de slopade jag. Det gäller att hålla vikten så låg som möjligt och den slutade på 170g flygklar med en 500mA ack. Det borde ge tillräckligt låg vingbelastning för att kunna flyga långsamt.

Det var med spänning som vi såg fram emot att få flyga inomhus med dubbelkommando eftersom ingen av oss hade någon erfarenhet av detta .  Tisdagen den 3 november var vi på plats tidigt på morgonen för att förbereda det hela. Fredrik Grill och hans kompisar från Event och Ungdomscenter hade redan riggat upp flygsimulatorn med projektor och allt. Det var ju meningen att de som ville provflyga skulle träna med simulatorn innan det blev skarpt läge.

Några medlemmar i AMFK hade tagit med sina modeller för att visa upp, Magnus från MBS modeller kom med sin fina Viggen och Kjell hade med sig några av sina finurligt byggda modeller av Storken och B3 a:n. Även klubbens Cessna 182 som vi använder för skolning utomhus var på plats.
Från Gråbo MFK kom två vana inomhusflygare, Martin och Tobias, Att ett modellflygplan inte behöver se ut som ett sådant visade Martin upp, han hade nämligen byggt ihop något som ser ut som en häxa på väg till blåkulla, den flög naturligtvis hur bra som helst.
Vi provflög INTRO VERTEN först med den smala vingen och den flög lugnt och stilla tyckte jag, Daniel ville att vi skulle pröva med den större vingen och då flög den ytterligare lite långsammare. Flygtider på upp emot tjugo minuter med en 500 mA ack var inte så dåligt. Men modellen den var något framtung så vi prövade med en 360 mA ack och då blev tyngdpunkten rätt, dock får man något kortare flygtid men fullt tillräckligt, så nu var Daniel och Jack redo för skolflygning.

Flygningarna med elever gick över förväntan men Daniel sa att han aldrig varit så trött efter en flygning eftersom det kräver full koncentration att hålla ordning på dubbelkommandot.  Att flyga själv med 3D planen är ju rena avkopplingen tyckte han.
Det var kul att det kom så många intresserade ungdomar, ett tiotal prövade att spaka själv, extra roligt var att några tjejer prövade på att flyga och det lovar gott. Det är imponerande att se hur snabbt ungdomarna lär sig att behärska flygningen och en del är riktigt intresserade och vill gå vidare med mer flygning.


Naturligtvis fick Jack och Daniel visa upp de otroliga konster det går att göra med en 3 D modell det var väl bara musiken som fattades för Jack tävlingsflyger också till musik. Även Martin och Tobias fick visa upp sina akrobatiska övningar.
Sammanfattningsvis blev det en mycket lyckad dag om än lite improviserad, men det hör väl till så här första gången. Nu ska vi tillsammans med Fredrik Grill på Event och Ungdomcenter utvärdera det hela och se hur vi kan gå vidare med inomhusflygning, det skulle ju vara roligt om vi kunde flyga en gång i veckan under vinterhalvåret.
Till sist vill jag tacka alla som har medverkat till att vår första inomhusflygning blev så lyckad.
Ungdomsansvarig i AMFK
Tommy Sjöqvist

 

 

 

You are here: Artiklar Inomhusflyg v44